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Wyoming Supreme Court Judicial Ethics Advisory Committee 
W.S.C.J.E.A.C. Advisory Opinion 2018-01 

 

 

QUESTION PRESENTED 

 
 Under the Canons of Judicial Conduct, including, but not limited to Rules 2.15, 2.16, and 

Rule 3.3, may a judge testify at a Wyoming Bar disciplinary proceeding concerning his personal 

knowledge of the lawyer subject to the disciplinary action? 

 

If so, must the judge be formally subpoenaed in accordance with the Rules of Civil 

Procedure or the rules of the presiding tribunal? 
 

RESPONSE 

 
 The Committee answers yes, the judge may testify under facts contained in the question 

presented; however, the judge must be formally subpoenaed to permit such testimony.  

 

BACKGROUND 

 
 The judge requesting the advisory opinion was contacted by counsel for an attorney who 

is scheduled for a disciplinary hearing before the Board of Professional Responsibility. Counsel 

for the attorney facing disciplinary action indicated that he seeks to elicit testimony regarding the 

judge’s professional experience with the accused attorney. The judge anticipates being asked 

questions about the accused attorney’s demeanor toward the court, his honesty and candor with 

the court, and whether the lawyer competently represents his clients. Accordingly, the judge 

anticipates being asked questions seeking “character” evidence based upon the judge’s dealings 

with the accused.  Counsel for the accused has indicated that he will subpoena the judge, if 

necessary. 

 

APPLICABLE RULES OF THE WYOMING CODE OF JUDICIAL 

CONDUCT  

 

Canon 1 of the Wyoming Code of Judicial Conduct states: 

 

    A judge shall uphold and promote the independence, integrity and impartiality 

of the judiciary and shall avoid impropriety and the appearance of impropriety. 

 

Rule 1.3 states: 

 

     A judge shall not abuse the prestige of judicial office to advance the personal or 

economic interests of the judge or others, or knowingly allow others to do so.  
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Canon 2 of the Wyoming Code of Judicial Conduct states: 

 

     A judge shall perform the duties of judicial office impartially, competently, and 

diligently. 

 

Rule 2.16(A) states: 

 

     A judge shall cooperate and be candid and honest with judicial and lawyer 

disciplinary agencies. 

 

Canon 3 of the Wyoming Code of Judicial Conduct states: 

 

     A judge shall conduct the judge’s personal and extrajudicial activities to 

minimize the risk of conflict with the obligations of judicial office.  

 

Rule 3.3 states: 

 

    A judge shall not testify as a character witness in a judicial, administrative, or other 

adjudicatory proceeding or otherwise vouch for the character of a person in a legal 

proceeding, except when duly summoned. 

 

 

DISCUSSION 

 
Facts the Committee find to be relevant when issuing this formal opinion include that the 

judge had been requested to testify at a confidential hearing, likely before the Board of Professional 

Responsibility.  

 

The portion of Rule 2.16 of the Wyoming Code of Judicial Conduct (WCJC) that is relevant 

for this opinion reads as follows: 

 

(A)   A judge shall cooperate and be candid and honest with judicial and lawyer 

disciplinary agencies. 

Although Rule 2.16(A) of the Wyoming Code of Judicial Conduct (WCJC) is clear on its face by 

requiring a judge to “cooperate and be candid and honest with judicial and lawyer disciplinary 

agencies,” the concern is whether a subpoena is required by Rule 3.3, WCJC.  

 

Canon 3 of the WCJC speaks to the conduct of the judge’s personal and extrajudicial 
activities. That Canon reads as follows: 

 

A judge shall conduct the judge’s personal and extrajudicial activities to minimize the 

risk of conflict with the obligations of judicial office. 
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Rule 3.3, WCJC reads as follows: 

 

A judge shall not testify as a character witness in a judicial, administrative, or other 

adjudicatory proceeding or otherwise vouch for the character of a person in a legal 

proceeding, except when duly summoned. 

 

The wording of Rule 3.3 of Wyoming’s Code of Judicial Conduct is the same as the 
wording of the 2007 Model Code of Judicial Conduct. The Reporters’ Notes to Rule 3.3 of the 
Model Code of Judicial Conduct read as follows: 

 

Rule 3.3 is essentially the same as the last sentence of Canon 2B of the 1990 Code; 

the thrust of both provisions is that a judge is prohibited from testifying voluntarily as a 

character witness. If the judge testifies in response to a subpoena or as a percipient witness 

(or both), Rule 3.3 raises no bar. The Rule more directly addresses this concept by using 

the phrase “except when duly summoned.” 

 

           The reach of the Rule was extended slightly in two ways. First, Rule 3.3 applies not 

only to testifying as a character witness, but also to “otherwise vouch[ing] for the character 
of a person in a legal proceeding.”  This language was added because testifying under oath 

is not the only circumstance in which judges might be invited to comment when a person’s 
character is in issue in a legal proceeding. Second, the new Rule specifies that it applies in 

all proceedings that are judicial, administrative, or otherwise adjudicatory in nature, and 

not simply in civil or criminal trials. Such a broad application of the 1990 Code provision 

was not necessarily inferred from Canon 2B’s simpler prohibition against “testify[ing] 
voluntarily as a character witness.” 

 

           The language about “vouching” was added because testimony under oath is not the 

only mode in which judges might abuse the prestige of judicial office when the character 

of a person is at issue in a legal proceeding. The second addition simply serves as a 

reminder that Rule 3.3 is not limited to civil or criminal trials in courts, but applies 

whenever testimony is taken on a formal record. 

 

           It has always been understood that judges should not encourage a party to issue a 

sham subpoena simply to legitimize what was in essence the judge’s voluntary testimony. 
Comment [1] addresses that practice indirectly, and seeks to prohibit it, by suggesting that 

judges actively discourage parties from compelling their testimony as character witnesses 

in most situations. 

 

 Additional relevant facts for the Committee’s consideration include that the requesting 

judge anticipates being asked about the accused’s demeanor toward the court, the attorney’s 
honesty and forthrightness with the court, and whether the lawyer competently represents his/her 

clients.  It is reasonable to anticipate that when a judge is asked questions in those areas, some of 

those questions may call for “character” evidence or an opinion based upon that judge’s dealings 
with the lawyer as to his/her trait for honesty and candor with the tribunal. 
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 The Committee finds that Rule 2.16(A) and Rule 3.3 do not conflict with each other. It is 

reasonable for a judge to cooperate and be candid and honest with a lawyer disciplinary agency 

without testifying as a character witness or otherwise vouching for the character of an attorney 

who is the subject of a disciplinary proceeding. An example of that would be providing nothing 

beyond facts of a specific instance.  

 

 When the testimony is beyond facts as to what happened when and who said what, 

especially if it includes the judge testifying about an attorney’s demeanor toward the court, the 

attorney’s honesty and forthrightness with the court, and the judge’s conclusion or opinion of 
whether a lawyer competently represents his or her clients, the judge is placed in the position of 

testifying as a character witness or otherwise vouching for the character of that lawyer. Whenever 

a judge vouches for someone, especially when the character of a person is at issue in a legal 

proceeding, that may be an abuse of the prestige of judicial office. To ensure, or at least protect 

against that abuse, Rule 3.3 requires the judge to not testify as a character witness except when 

duly summoned.  Duly summoned requires the judge be formally summoned or subpoenaed in 

accordance with the Rules of Civil Procedure or the rules of the presiding tribunal. 

 

 The circumstances giving rise to the requesting judge’s question and this opinion merit a 
cautionary note worth emphasis.  Wyoming has adopted the language of Rule 3.3 of the 2007 

Model Code of Judicial Conduct. The Model Code is accompanied by the following comment1: 

 

A judge who, without being subpoenaed, testifies as a character witness abuses the 

prestige of judicial office to advance the interest of another.  See Rule 1.3.  Except 

in unusual circumstances where the demands of justice require, a judge should 

discourage a party from requiring the judge to testify as a character witness. 

(Emphasis added.) 

 

Thus, it is important for judges to resist the temptation to offer, or voluntarily appear, to 

testify as a character witness.  Mere reliance on a subpoena to comply with the rules is not enough.  

The comment clearly suggests that a judge must actively and affirmatively discourage the giving 

of such testimony.  In doing so, the intent of Rule 1.3’s bar to judges using their position to advance 

the interests of another is observed.  

  

CONCLUSION  
 

We believe that judges cannot testify regarding a person’s character at disciplinary 

proceedings, or in any other judicial, administrative, or otherwise adjudicatory proceeding, unless 

formally summoned or subpoenaed in accordance with the Rules of Civil Procedure or the rules 

of the presiding tribunal. 

 

 

FINALIZED AND EFFECTIVE this 9th day of February, 2018 by the Wyoming Supreme Court 

Judicial Ethics Advisory Committee.  

                                                           
1 This is Comment [1] as noted in the Reporters’ Notes to Rule 3.3. 

 


